Održana radionica o suživotu s dabrom

Radionica „Suživot s dabrom“ u organizaciji Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Marijana Grubešića održana je jučer u Ivanić-Gradu. Odazvali su joj se predstavnici Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije, Parka prirode Lonjsko polje, Šumarija Novoselec, Kutina i Zagreb, Državnog inspektorata u segmentu zaštite prirode, Ministarstva poljoprivrede – Uprave za šumarstvo, Muzeja Ivanić-Grad, predstavnici Lovačkih društava te Krunoslav Orešković, bivši gradonačelnik Ivanić-Grada u čijem mandatu je započeo projekt naseljavanja dabrova u šumi Žutica.

Ponovnim naseljavanjem dabra u Posavinu i Podravinu prije 26 godina, vraćena je vrsta koja je nestala krajem 19. stoljeća. Ispuštanjem 85 jedinki, stvorena je inicijalna populacija koja se uspješno prilagodila, razmnožila i proširila. Proširili su se diljem kontinentalne Hrvatske te u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Austriji i Mađarskoj. Prema evidenciji u Hrvatskoj je između 2.000 i 2.500 familija dabra, odnosno oko 10.000 jedinki.
U projekt "Suživot s dabrom" uz partnere iz Slovenije uključen je i Muzej Ivanić-Grada.

O radionici i ciljevima projekta, koji je započeo u rujnu 2020. i traje do kraja kolovoza 2024. su poboljšanje segmenta popularizacije, edukacije i informiranosti javnosti, prije svega onih koji najviše dolaze u dodir s dabrom - poljoprivrednici, šumari, vlasnici zemljišta, ribiči i lovci. Pokušat će se utjecati i na politike institucija u poljoprivredi, vodoprivredi i općenito upravljanja okolišem, kako bi zajedničkim idejama pronašli najbolja rješenja za suživot s dabrom.

zlatni miš

"Zlatni miš"

Na 11. Danima elektroničkih medija, Obiteljski radio Ivanić je primio nagradu „ZLATNI MIŠ“ za najbolju Internet stranicu.

Ocjenjivački žiri na čelu s dr. sc. Zdravkom Kedžom dodijelio je nagradu za platformu na kojoj na jednom mjestu slušatelji imaju mogućnost pratiti program putem online streama, preslušati emisije emitirane u radijskom programu na 99,4 MHz, te pročitati izbor iz lokalnih vijesti Otoka Ivanića.

Kontakt info

OBITELJSKI RADIO IVANIĆ

Park Stjepana Posezija 6
10 310 IVANIĆ- GRAD

Centrala: 01 28 81 656
Fax:  01 28 81 655
Studio:  01 28 81 657, 01 2882 984

E-pošta: oriivg@inet.hr - oriivg@net.hr

Volim Ivanić
Ivanić Grad
Općina Križ
Općina Kloštar Ivanić